Zchlaďte se dokonale lahodnou chutí kávy na ledu! Jak udělat frappé?
Frappé je jedním z nejoblíbenějších letních drinků kombinující příjemné osvěžení s dávkou nabuzujícího kofeinu. Poprvé se podávalo v roce 1957 v řecké Soluni a vzniklo omylem. Jak si oblíbený nápoj z ledu a kávy připravit doma podle originální receptury?
Kde se vzalo, tu se vzalo, frappé přiletělo na pulty baristů z Řecka. Tam tento geniální nápoj náhodou připravili na gastronomickém veletrhu, když prezentovali nápoj pro děti. O přestávce přepadla promotéra neodolatelná chuť na kávu. K dispozici měl ale jen shaker, studenou vodu a instantní kávu. Použil tedy vše, co bylo po ruce a frappé bylo na světě. Během let se stalo populární v mnoha zemích po světe, ale jeho příprava se všude liší a má nespočet variací.
Káva: Jen jedna to může být?
Pro přípravu frappé se používá instantní káva. Pravé řecké frappé by se mělo připravovat z Nescafé. Většina receptů využívá k přípravě původního frappé buď přímo kávu Nescafé Frappé, nebo Nescafé Classic. Udělat jej ale můžete i z jiné kvalitní instantní kávy, nebo si pochutnat na základu z espressa.
Pro přípravu Frappé budete potřebovat
- Vodu,
- ledové kostky,
- 1–3 lžičky kávy Nescafé (dle chuti),
- 1–3 lžičky cukru (dle chuti – nebo žádný),
- mixér na kávu nebo shaker,
- vysokou sklenici.
Tip! Nejjednodušší je umíchat si celý základ rovnou ve sklenici, ze které budete Frappé pít. Toho lze docílit pomocí ponorného mixéru na nápoje. Jednoduše základ promixujete a vytvoříte krásnou a hutnou pěnu.
Jak udělat Frappé? Vytvořit základ, doplnit vodou a ledem
Do vysoké sklenice dejte kávu a cukr, přilijte trochu vody – alespoň 3 čajové lžičky, ale maximálně 3 polévkové lžíce. Příliš vody nevytvoří požadovanou pěnu, takže raději začněte s málem. Potom si vezměte k ruce mixér na kávu a přímo ve sklenici hotový základ promixujte. Měla by vzniknout napěněná směs, jejíž správnou hustotu můžete ověřit naklopením sklenice dnem vzhůru.
Nakonec přidejte několik kostek ledu a zbytek sklenice dolijte vodou (nebo mlékem, které ale v originálním receptu spolu s cukrem chybí). Vrstvením vznikne krásně probarvený nápoj.
Servírování ze shakeru
První Frappé se narodilo v shakeru. Příprava je obdobná jako s ponorným mixérem. Do shakeru vložte suroviny pro přípravu základu a shakujte minimálně 15 sekund, aby se vytvořila hustá pěna. Do připravené vysoké sklenice s kostkami ledu směs nalijte a zbytek sklenice doplňte opět vodou nebo mlékem.
Pro sladkomily
Milovníci sladkého si mohou frappé vyladit kopečkem zmrzliny. Jednoduše jej připravte na dno sklenice, než do ní vlijete kávovou směs. Vyzkoušejte vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu, které se k frappé skvěle hodí. Oblíbenou variací je i přidání čokoládového či karamelového topingu na dno sklenice. Osladit můžete i zdravějším medem.
Tip! Pokud chcete pocítit opravdovou explozi kávové chuti na jazyku, použijte místo kostek ledu kostky z předem připravené zmražené kávy. Rozpouštějící se led tak nebude nápoj ředit a chuť bude stejně intenzivní od prvního doušku po ten poslední.
Také přemýšlíte, jak jste bez frappé mohli doteď žít? Užijte si letní dny obohacené intenzivní chutí kávy a zchlaďte se, kdykoliv dostanete chuť!