Zamrazte si kvalitně plody ze zahrady
Pro běžné použití v domácnosti postačí kombinovaná chladnička s oddělenou chladicí a mrazicí přihrádkou za jedinými dveřmi, ve větších domácnostech pak velkokapacitní „amerika“. Ale co když máte zahradu nebo farmu? Vlastní zdroj kvalitní zeleniny a masa vyžaduje další samostatný mrazák. Jak ho vybrat a kam umístit?
Šuplíkové mrazáky |
|
Mrazáky se dělí na šuplíkové a pultové. První se podobají klasickým lednicím – jsou vertikální a mají mnoho praktických a snadno přístupných zásuvek. Často jsou umístěny vedle chladniček (monoklimatických) nebo kombinovaných chladniček ve stejné výšce v kuchyni, chodbě nebo jiné místnosti v obytném prostoru. Jejich největší výhodou je, že se při ukládání potravin nemusíte ohýbat a přesně vidíte, kde, co máte. Některé mají i výrobník ledu, což jim přináší další zajímavé využití. |
Pultové mrazáky |
|
Kromě šuplíkových mrazáků se vyrábí i truhlicové nebo-li pultové mrazáky. Jsou podobné jako skladové mrazáky, nízké, široké a patří do hospodářských místností nebo sklepů s teplotami nad 10 °C a běžnou vlhkostí. Jejich nespornou výhodou je, že do nich můžete dát i velké kusy jídla jako je kachna nebo krůta. Důležité však je, aby měly praktické přihrádky, které organizaci skladování potravin výrazně zjednoduší. Na rozdíl od šuplíkového mrazáku potraviny „skládáte“. Košík vám pomůže udržet si pořádek. |
Velikost
Pro hospodárný provoz by měl být mrazicí oddíl plný alespoň ze 70 %. Vyberte si tedy raději menší, kde využijete lépe prostor než větší, který naplníte třeba jen z poloviny. Odhadovaný vnitřní užitný objem na osobu je 40 litrů. Pokud ale máte vlastní sad nebo farmu, zvolte větší model. Pokud si i přesto nevíte rady, tak zjistěte, jak vybrat mrazničku.