Víte, jak vyčistit troubu efektivně? Napařit, natřít, vyčistit!
Vyčistit troubu je možné jak pomocí chemických čisticích prostředků, tak svépomocí se dvěma surovinami z vaší kuchyně – a to stejně efektivně. Poradíme vám, jak se stát na chvíli domácím chemikem, jak troubu perfektně vyčistit a co zabírá nejlépe.
Jak na správné čištění trouby
Na čištění trouby mnoho lidí zapomíná jako na smrt. Kleknout si na kolena a snažit se vydrhnout těžko přístupná místa? Zní to pěkně otravně… Jednou za čas je ale potřeba se k tomu donutit. Už jen z toho důvodu, abyste si nezkazili příští sváteční oběd zbytky jídla napečenými na dně. (Samozřejmě se musí začít znovu škvařit v tu nejhorší možnou chvíli.) Přepněte hlavu do „módu úklid”, nasaďte gumové rukavice a jde se na to.
Co je v troubě třeba čistit
Připravte se na důkladné čištění všech částí trouby kromě topných tělísek. Těm se vyhněte obloukem. Vyndejte ven výsuvné rošty na pečení, které vyčistíte posléze zvlášť. Uvolníte si tak manévrovací prostor uvnitř trouby.
Bez octa a sody to doma nejde
Hledáte univerzální eso na efektivní pomoc v domácnosti? Ocet umí odstraňovat mastnotu, vodní kámen i jiné usazeniny. Stejně jako se osvědčí při čištění varné konvice nebo třeba při čištění žehličky, účinně pomůže i při čistění trouby ruku v ruce se svou věrnou „pěnivou družkou” – jedlou sodou. Soda čistí povrchy v domácnosti ďábelsky účinnou a zároveň šetrnou silou, a to za pár korun.
Domácí pomocníci pro dokonale čistou troubu
V misce smíchejte 4 díly jedlé sody s 1 dílem vody a pořádně promíchejte. Tímto postupem vznikne hustá pasta, kterou naneste houbičkou na celý vnitřní povrch trouby. Směsí potřete i vyndané rošty. Pastu nechte působit ideálně přes noc. Druhý den si vezměte k ruce ocet a naplňte jím prázdný postřikovač na květiny. Všechna místa ošetřená čistící pastou z předchozího dne octem postříkejte. Pod jeho dotekem začne celá směs pěnit, což je normální.
Očistné finále
Nejuspokojivější část procesu je tu: všechno vyčistíme. Houbu namočte do teplé vody a začněte smývat všechny uvolněné nečistoty. Když narazíte na místo plné napečených zbytků jídla, vezměte si plastovou škrabku a připáleninám nic nedarujte. Pak už se jen radujte z krásně čisté trouby. Jako nová, že?
S chemií vždy připraven
Chemické přípravky na čištění trouby jsou nejčastěji ve formě stříkací pěny, se kterou se snadno manipuluje. Pokud tedy nechcete ztrácet čas s přípravou směsi a rozdělovat čištění trouby do dvou dnů, může to být pro vás nejlepší řešení. Jednoduše přípravek nastříkejte na všechna znečištěná místa, nechte působit asi 15–45 minut dle návodu a pak smyjte teplou vodou.
Chcete zabít několik much naráz? Zaměřte se na multifunkční čistící přípravek, který vám zařídí nejen čistou troubu, ale i třeba sporák, mikrovlnku nebo gril.
Rok špinavá trouba?
Pokud jste čištění trouby dlouho ignorovali, zahajte nejdřív přípravu. Zahřátá trouba se vždy čistí lépe. Dejte do trouby na 15 minut pekáč s octovou vodou a zahřejte ji na vyšší teplotu. Po vypnutí v troubě nechte vzniklou páru ještě chvíli působit. Uvidíte, jak si usnadníte život.
Nebylo to čištění trouby nakonec téměř zábavné? Pokud vás to přece jen zmohlo, vždy můžete začít odkládat peníze do prasátka na novou troubu. Spoustu modelů už totiž dnes umí vyčistit troubu jen díky páře a chytrým tlačítkům bez jakýchkoliv dalších přípravků! Zní to lákavě?