Recept na netradiční vaječný likér
Pro někoho je „vaječňák“ neodmyslitelně spojen s vánočními svátky. Dokáže navodit tu správnou atmosféru a pohodu. Tento netradiční recept na dobrotu, která vám vydrží i několik měsíců, připravila jen pro vás společnost Mora. Až si tento vynikající nápoj připravíte, můžete se pohodlně usadit do křesla a malými doušky si vychutnávat nejen lahodný nápoj, ale i vánoční čas.
Na vaječný likér budete potřebovat:
- 70 cl kvalitního alkoholu (bourbon), může být i méně
- 8 žloutků
- 3 dl smetany ke šlehání
- 3 dl smetany 12 %
- 4 dl plnotučného mléka
- 2 dl kondenzovaného mléka
- 20 g mandlového cukru
- 20 g skořicového cukru
- 150 g cukru krystal
- 1 dl francouzského bylinného likéru se silně kořeněnou chutí
- na ozdobení: skořice, nastrouhaný muškátový oříšek, kakao, sekané mandle
Postup:
Na mírném plameni zahřejeme plnotučné a kondenzované mléko spolu se smetanou. Vše povaříme, dokud nám nezačnou po stranách vyplouvat bublinky. Směs se nesmí převařit. Vše necháme zlehka ohřívat a v misce si mezitím smícháme vaječné žloutky se všemi druhy cukrů. Studená a teplá část se rozděluje z toho důvodu, aby se žloutky nepřevařily a likér se nesrazil.
Jakmile se ve směsi mléka a smetany vytvoří bublinky, nalijte trochu do misky s vejci a cukrem, tak, aby se spojily obě části dohromady. Pokud byste přilili všechnu horkou směs najednou, mohl by se vám likér srazit. Za stálého míchání postupně nalijte horkou tekutinu. Vzniklou směs poté přelijte zpět do hrnce a nechte mírně zahřát, aby se všechny vůně a chutě dokonale propojily.
Teď přichází čas na přidání alkoholu, který do vaječného likéru neodmyslitelně patří a zároveň ho dokonale zakonzervuje. Přilijte bylinný likér, který nejen že nápoj provoní tóny koření a bylinek, ale také ho odlehčí.
Vaječný likér můžete podávat buď čerstvý, nebo si ho nechat na později. Je možné připravit také variantu za studena, ale vydrží jen pár dní. Pokud zvolíte cestu tepelné úpravy, vydrží vám nápoj i několik měsíců.
Při přípravě vám přijde vhod funkce varné desky SoftMelt neboli pomalé ohřívání mléka. Šetrné rozpouštění při teplotě 40 °C využijete také při rozmrazování.