ECG AF 8300 Dual Fry: Dvě jídla najednou, méně tuku
Milujete křupavá křidélka, hranolky či krokety, ale chcete mít kontrolu nad přípravou zdravější verze uvedených pochoutek? Pokud ano, máme pro vás skvělé řešení! Tím je horkovzdušná fritéza ECG AF 8300 Dual Fry, kterou jsme pro vás vyzkoušeli.
Dvě komory, nekonečné možnosti: Stylová horkovzdušná fritéza, která nahradí troubu i klasickou fritézu
Tento designový spotřebič v černém provedení dokáže prakticky nahradit klasickou troubu i běžnou fritézu.
Námi testovaná horkovzdušná fritéza ECG AF 8300 Dual Fry, která má dvě komory s celkovým objemem 8,3 l (5,2 l + 3,1 l) má 8 přednastavených programů s doporučenou teplotou i časem přípravy. Každou komoru ovládáte zvlášť na dotykovém displeji, což umožňuje připravovat současně 2 odlišné suroviny, nebo jen varianty téhož, a to přesně podle vlastních preferencí.
Obsah balení:
Tělo horkovzdušné fritézy
2 komory
2 rošty, návod
Technické parametry:
Příkon: 2700 W
Objem nádob: 5,2 l a 3,1 l
Rozměry: 40 × 35,2 × 30,6 cm
Hmotnost: 7 kg
Délka napájecího kabelu: 70 cm
Počet programů: 8
Rozsah teplot: 80–200 °C
Ovládání: dotykové
První kroky s horkovzdušnou fritézou: příprava, vypálení a test domácích hranolek
Po vybalení všech částí jsme komory i rošty omyli přípravkem na nádobí a teplou vodou. Po osušení jsme provedli doporučené vypálení po dobu 15 minut na maximální teplotu 200 °C, a to poblíž otevřeného okna. I když je v návodu uvedeno, že při tomto úvodním procesu může vycházet zápach a mírný dým, s námi testovaným kusem se to nestalo. Následně jsme fritézu nechali vychladnout. Urychlit se to dá tím, že zcela vyjmete obě komory.
První testovanou surovinou byly domácí hranolky ze syrových brambor. Ty jsme nakrájeli na přibližně stejné hranolky, omyli od přebytečného škrobu, osušili a okořenili. Na dotykovém ovladači jsme zvolili program hranolky a jelikož jsme testovali pouze malé množství, zkrátili jsme čas z doporučených 20 na 15 minut. Po stisknutí symbolu pro zapnutí se začal odečítat čas.
Přibližně v polovině doby jsme komoru pomocí tepelně izolovaného madla vyjmuli, protřepali a znovu vložili. Přerušený čas se opět spustil. Na konci procesu se ozval zvukový signál a bylo hotovo. Přiznáme se, že první várka nesplnila naše očekávání. Druhý pokus byl již úspěšnější, protože jsme použili jinou odrůdu brambor – varný typ C. Obdobně jsme otestovali i batátové hranolky.
Testovali jsme i orestování mražené přílohové zeleniny, kterou jsme nechali lehce rozmrznout, okořenili v malém množství oleje a na nižší teplotu lehce orestovali. Jelikož jsme totožnou směs restovali před několika dny na pánvi, máme srovnání a z horkovzdušné fritézy nám chutnala více, jelikož byla příjemně křupavá s minimem tuku, protože zahřátím a díky systému rychlé cirkulace vzduchu, zůstalo na jejím povrchu opravdu pouze stopové množství.
Křupavé brambory, šťavnaté maso i nadýchané muffiny: Fritéza, která zvládne všechno na jedničku
Velice nás potěšil výsledek pečení kořeněných brambor, které jsme oloupali, naporcovali, omyli, osušili, a pak ve směsi oleje a koření ochutili a vložili do velké komory. Pekli jsme na program hranolek, ale se sníženou teplotou na 180 °C na 20 minut. V polovině doby pečení jsme promíchali, přidali nakrájenou červenou cibuli a nechali dopéct. Výsledek byl fantastický.
Další testovanou surovinou bylo maso, konkrétně kuřecí prsa, která jsme krátce marinovali v malém množství oleje a směsi koření. Jelikož máme různé chutě, využili jsme 2 komor pro současnou přípravu odlišných směsí. Maso jsme po 8 minutách pomocí kleští otočili a nechali opéct i z druhé strany. Po vyjmutí jsme ho nechali krátce odpočinout a už jsme se vrhli na ochutnávku. Velice nás potěšil výsledek, jelikož maso bylo fantasticky křehké i šťavnaté zároveň.
Troufáme si uvést, že na pánvi či grilu nedosáhnete stejného výsledku. Stejně tak můžete připravit křidélka, kuřecí paličky, krevety, klobásky, steaky anebo drobné sladké pečivo, jako jsou koláčky, muffiny, buchtičky či lívance. Fantazii se meze nekladou.
My jsme si vyzkoušeli muffiny do papírových košíčků, které jsme měli doma. Využili jsme obě komory a výsledkem bylo 9 chutných muffinů, které sice neměly pravidelné tvary, ale na chuť to dopad nemělo. Toto námi oblíbené drobné pečivo bylo vláčné a nadýchané a rychle zmizelo z talíře.
Jedinou drobnou nevýhodou při našem testování bylo, že jsme neobdrželi jednorázové papírové či silikonové vložky do komor pro maximální využití variability tohoto kuchyňského spotřebiče. Toto doporučujeme pořídit v běžném obchodě s domácími potřebami, jelikož to prozatím není v našem e-shopu k dostání.
Určitě je potřeba zde zdůraznit to, že je na místě opatrnost při manipulaci s komorami při dopečení. Tepelně izolované rukojeti svádí k lehkovážné manipulaci při vyjímání hotových produktů z komory. Sami jsme se přesvědčili, že hrany komory jsou opravdu horké. Buďte tedy opatrní a dbejte na bezpečnost svou i vašich malých pomocníků. Praktický je průhled do větší komory za rukojetí, který vám umožní snadnou kontrolu nad průběhem přípravy.
Chytrá synchronizace a nekonečná variabilita: Fritéza, která se přizpůsobí vašemu stylu vaření
Výhodou je jistě i možnost využití sjednocení času dokončení různých surovin v jednotlivých komorách. Toto nastavíte před spuštěním zvolených programů. Komora s kratším časem přípravy bude v režimu HOLD a spustí se tak, aby došlou k dokončení obou ve stejnou chvíli. Také lze využít pouze 1 komoru, a to jak s vloženou prázdnou vedlejší komorou anebo i bez ní.
V návodu je detailní nákres ovládacího panelu s instrukcemi pro ovládání a také pomocná tabulka s doporučenými návody na přípravu různých pokrmů. Ale je to jen zlomek toho, co v této horkovzdušné fritéze můžete připravit.
Možností využití je mnoho, např. papriky naplněné masovou směsí se zeleninou a sýrem, chipsy ze strouhaného parmezánu nebo jiného oblíbeného sýru, obalovaný květák či žampiony, zapečenou zeleninu se sýrem (v jednorázovém papírovém košíku), různé zapečené koláče plněné masovou, zeleninovou či ovocnou směsí, rychlé sušenky pro děti, či drobné mlsání ke sledování filmu a plno dalších dobrot. Hodně z tohoto vyčarujete s využitím běžného pečicího papíru, který zabrání připečení na stěny komor.
Další užitečnou součástí návodu je tabulka pro řešení problémů a samozřejmostí je také návod na údržbu. Nevýhodou je snad jen to, že komory ani rošty není možné čistit v myčce nádobí. Ale vzhledem k nepřilnavému povrchu stačí drobné připáleniny nechat jen krátce odmočit s trochou přípravku na mytí nádobí. Samozřejmě se vyhněte abrazivním prostředkům či drsnějším houbičkám.
Úspora času, zdravější vaření a pár praktických rad k umístění: Na co myslet před pořízením fritézy
Než fritézu objednáte, dobře si promyslete, kde ji budete mít umístěnou. Má celkem krátký přívodní kabel, pouze 70 cm. Dalším důležitým faktorem jsou větrací otvory ze zadní strany. Při provozu je potřeba nechat proudit okolní vzduch s dostatečným prostorem okolo. Boční stěny jsou při provozu teplé až horké.
Ve srovnání s běžnou troubou či fritézou je horkovzdušná fritéza ECG AF 8300 Dual Fry připravena ihned a není potřeba ji jakkoliv předehřívat, a to je velká úspora času.
Pro ty z nás, kteří si hlídáme kalorie nebo jen chceme jíst zdravěji, je tato horkovzdušná fritéza od značky ECG jasná volba.
Klady (+):
okamžitá připravenost k provozu
8 programů
2 samostatně ovladatelné komory
příznivá cena
Zápory (-):
krátký přívodní kabel
