Přeměňte letošní úrodu na domácí delikatesy!
Nevíte, jak dobře naložit s letošní sklizní? Občas se prostě urodí všeho taková hojnost, že nemáte šanci ta kvanta zkonzumovat za čerstva. Pomyslete trochu do budoucna – v zimě si budete gratulovat! Existuje spousta metod pro bezpečné uchování nabytých potravin, které s trochou péče lze navíc na žebříčku lahodnosti posunout ještě o level výše. Pojďte se s námi podívat na pár tipů:
Sušení |
Zavařování |
Nakládání |
Zmrazení |
Nasušit lze skoro všechno – houby, ovoce, zeleninu, bylinky, ale třeba i maso. Můžete si snadno vytvořit vlastní kořenicí směsi nebo zeleninu do polévky. Ovoce poslouží jako vydatná trvanlivá svačina na dlouhé výlety stejně jako maso, které stačí nakrájet na tenké plátky, řádně namarinovat, usušit a lahodné jerky (za zlomek ceny oproti kupovanému) je na světě! Sušené maso je navíc nabité bílkovinami a narozdíl od chipsů a křupek má minimum kalorií.
|
Další populární disciplína z řady českých kuchyní – zavařování u nás prostě frčí. Ať už sáhnete po oblíbených okurkách, řepě nebo různých druzích ovoce, v zimě si za vytvořené zásoby poděkujete. Nezapomeňte ani na džem, který výborně poslouží především na snídaně. Zavařit můžete i domácí paštiku nebo francouzskou specialitu rillettes – nečekanou návštěvu tak v mžiku pohostíte a zaručeně sklidíte úspěch. |
Díky jedné z nejstarších metod konzervace, nakládání, můžete dát své fantazii vskutku nebývalý prostor. Urodilo se hodně rajčat? Nespotřebovali jste všechna za čerstva nebo na výrobu domácího kečupu? Usušte je, naložte do oleje a těšte se na božské chutě! Můžete si i například ozvláštnit klasický olivový olej, do něhož vložíte snítky rozmarýnu, tymiánu, šalvěje nebo třeba česnek a chili. Do sladkokyselého nálevu se pak hodí především houby a různé druhy zeleniny. |
Zmrazení je dalším skvělým způsobem, jak uchovat přebytky potravin. Ocení ho třeba maminky batolat při přípravě přesnídávek do zásoby – stačí v páře (parní vaření = více živin) uvařit libovolné potraviny, směs rozmixovat a po porcích zamrazit. Máte-li hodně zeleniny, připravte silný vývar a příště už nemusíte sáhnout po kostce bujonu. Bylinky ze záhonu pak rozmixujte s trochou vody a vložte do tvořítka na led. A nezapomeňte také na osvěžující zmrzliny a ovocné sorbety! |