272 122 122 71 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

Oslaďte si Velikonoce s naším receptem na beránka

Pokud hledáte tipy na přípravu dokonalé velikonoční tabule, jste na správné adrese. Přinášíme vám totiž recept na vynikajícího velikonočního beránka ze šlehačkového těsta.

Velikonoční beránek

Proč o Velikonocích pečeme beránka

Beránek je s Velikonocemi spojen díky křesťanství. Své kořeny má tato tradice už v době, kdy do zahájení našeho letopočtu zbývalo nějakých 1200 let. Podle Bible tehdy došlo k odchodu Židů (pod Mojžíšovým vedením) z Egypta – faraona donutilo k propuštění izraelského lidu 10 ran seslaných na Egypt Hospodinem. Jednou ze zmíněných ran bylo i pobití všeho prvorozeného v Egyptě, kterému se však židovské rodiny vyhnuly. Svá stavení totiž označily krví obětovaného beránka a na základě toho je „anděl zhoubce“ ze svého nemilosrdného počínání vynechal.


Symbol beránka pak souvisí i se závěrem pozemského života Ježíše Krista. Jeho smrt na kříži totiž probíhala ve chvíli, kdy se podle zvyklosti v chrámu v Jeruzalémě zabíjeli velikonoční beránci. Později pak beránek začal pro křesťany symbolizovat Ježíše samotného, neboť ho brali jako někoho, kdo se podobně jako beránek v Mojžíšových časech obětovat za druhé.

Beránek

Namísto skopového masa se jen postupem času začal péct z řady důvodů beránek z těsta. A ten je dodnes společně s mazancem či nádivkou nedílnou součástí našich Velikonoc. Jednoho takového si můžete připravit i podle našeho následujícího receptu.

Recept na velikonočního beránka

Pojďte si společně s námi připravit velikonočního beránka, kterému nikdo neodolá. Půjde o tradiční sladký dezert, k jehož přípravě (možná trochu překvapivě) použijeme šlehačku. Díky ní získáme světlé těsto, které bude vláčné a úžasně voňavé.

Ingredience:

•    Polohrubá mouka (300 g)
•    Cukr krupice (225 g)
•    1 vanilkový cukr
•    1 smetana ke šlehání
•    4 vejce
•    1 prášek do pečiva
•    Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy na beránka
•    Cukr moučka na pocukrování hotového beránka

Vestavná trouba

Postup přípravy:

•    V první fázi je třeba vyšlehat vejce s cukrem (krupicí i vanilkovým) a poté do směsi přilít smetanu. Pomoci si můžete vhodným mixérem či šlehačem.

•    Přisypeme mouku, kterou jsme před tím ve vedlejší nádobě smíchali s práškem do pečiva.

•    Pečicí formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou mokou.

•    Těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pokud máte klasickou keramickou formu, bude pečení trvat cca 50 minut. Pečení v moderní teflonové formě zabere o něco kratší dobu.

•    Po upečení a vyklopení z formy posypeme beránka moučkovým cukrem. Tradičně by měl totiž mít tento sváteční pokrm bílou vizáž.

Jak beránka vyzdobit

Beránek bývá středobodem naší velikonoční tabule, a tak bývá i pečlivě vyzdobený. Podle lidových zvyklostí bývají společně s ním na tácu i kraslice nebo první dary jarní přírody (zkrátka něco zeleného).

Tradiční velikonoční beránek

Na znamení souvislosti beránka s Ježíšem Kristem se pak v minulosti do beránka zapichoval praporec. Křesťanské výjevy totiž obvykle zobrazovaly Ježíše vystupujícího z hrobu s praporcem s červeným křížem v ruce. Dnes už praporec do velikonočního beránka zapichuje málokdo. Místo toho se mu někdy kolem krku uvazuje červená mašle.

Nezapomeňte také, že podle tradice by se měl velikonoční beránek porcovat odzadu. Až do poslední chvíle si tak totiž udrží svoji důstojnost, která mu vzhledem ke křesťanské symbolice náleží.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!
 

Související kategorie