Mazanec nesmí o Velikonocích chybět! Tady je recept
Když se řeknou Velikonoce, řadu z nás jako první napadnou tradiční pokrmy. A jednou z nepostradatelných součástí svátečního stolu je i mazanec. Recept na něj si představíme na následujících řádcích.
Mazanec si lidé v našich končinách připravují na Velikonoce už od 15. století. Tradičně se tento sváteční bochník chystal na Bílou sobotu – to proto, aby ho pak mohl pan farář v kostele na Boží hod velikonoční posvětit.
Jde o pečivo, které se připravuje ze sladkého kynutého těsta a jehož nedílnou součástí jsou i rozinky či sekané mandle. Pro ještě lepší chuť se do mazance často přidává i nastrouhaná citronová kůra nebo muškátový květ.
Tradiční mazanec si můžete doma upéct podle následujícího receptu
Ingredience:
• 500 g hladké mouky
• 100 g cukru (krupice)
• 1 kostka droždí (cca 42 g)
• 3 vaječné žloutky + 1 vejce na potření
• 100 g másla (změklého)
• 200–300 ml mléka
• 1 špetka soli
• Citronová kůra z jednoho citronu
• Muškátový květ
• Rozinky (dle chuti)
• Mandle (dle chuti)
Postup přípravy:
• Ze všeho nejdřív si připravíme kvásek. Jeho základem pro nás bude vlažné mléko, které smícháme s důkladně rozdrobeným droždím a lžící cukru. Vzniklý kvásek necháme vykynout (odstát) – tak dlouho, dokud se v něm nevytvoří pěna.
• V míse smícháme mouku, cukr, měkké máslo, vejce, špetku soli, namleté mandle, citronovou kůru a muškátový květ. Nakonec přidáme rozinky a kvásek.
• Těsto vypracujeme tak, aby mělo hladkou a elastickou konzistenci. Necháme jej v míse, přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout (přibližně na hodinu až hodinu a půl). Během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem.
• Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek (nebo dva) a položíme jej na plech vystlaný pečicím papírem. Tam necháme mazanec ještě zhruba půl hodinky kynout.
• V horní části mazanec nařízneme do křížku. Potřeme jej rozšlehaným vejcem a navrch můžeme ještě poklást mandle. Pak už dáme do trouby.
• Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut. Během pečení by měl mazanec zezlátnout a získat pevnou strukturu – jakmile se tak stane, máte upečeno.
Jak si přípravu mazance usnadnit
Příprava tradičního velikonočního mazance je poměrně náročná, a to nejen časově. Řadu kroků receptu si však můžete usnadnit prostřednictvím moderních elektrických spotřebičů.
S hnětením těsta se zbytečně nedřete – s touto fyzicky náročnou činností vám výrazně pomůže kuchyňský robot. Pokud doma robot nemáte, skvělou službu vám udělá i mixér s hákem na těsto. A abyste měli jistotu, že máte v mazanci všech surovin tak akorát, použijte spolehlivou kuchyňskou váhu.
Držíme palce, ať se vám pečení mazance vydaří a přejeme vám krásné Velikonoce!