Lahodné kávové speciality
Nemusíte zůstat jen u klasického espressa, které občas proložíte cappuccinem. Vyzkoušejte recepty, jejichž základem je káva. Uvidíte, že podlehnete jejich kouzlu. Příprava je jednoduchá, a proto se hned můžete pustit do „vaření“.
Hot Chocolate Espresso – dobrota na zahřátí
Potřebujete (na 2 porce):
- 1 hrnek silného espressa
- 2 – 6 lžiček cukru
- 1 hrnek smetany
- 3 lžičky neslazeného kakaa
- Na ozdobu: šlehačku, 2 lžičky na hoblinky nastrouhané mléčné čokolády, kousek skořice
Postup: Rozdělte espresso na dva díly a nalijte do dvou hrnků. Poté v kávě rozmíchejte dle chuti cukr. V malém rendlíku pomalu přiveďte k varu smetanu. Přidejte kakao a zamíchejte. Vzniklou směs rozlijte od hrnků s espressem a zamíchejte. Nápoj dozdobte šlehačkou posypanou hoblinkami čokolády. Pro dokonalý efekt servírujte s kouskem skořice.
Flat White – recept až z Austrálie
Potřebujete (na 1 porci):
- 60 ml espressa (dvojité espresso = dopio)
- 120 ml plnotučného mléka
Postup: Na tento nápoj si připravte hrnek s minimálním objemem 160 – 180 ml. Do hrnku si připravte kvalitní dvojité espresso tzv. dopio. Další důležitou složkou nápoje je perfektně našlehané mléko o správné teplotě. Pokud máte kávovar s tryskou, máte vyhráno. V opačném případě musíte šlehat externím šlehačem na mléko. Výsledek však nebude takový. Hotovo máte ve chvíli, kdy je pěna hladce krémová. V tu chvíli ji můžete nalít do espressa. Naléváme od středu hrnku. Rozdíl mezi flat white a cappuccinem je v jeho přípravě a v množství mléka.
Ruská káva – lahůdka s ostřejší příchutí
Potřebujete (na 1 porci):
- 30 ml espressa
- 20 ml vodky
- smetanu (dle chuti)
- cukr (dle chuti)
Postup: Oslaďte espresso dle chuti a přilijte vodku. Poté celé zalijte smetanou. Její množství odhadněte dle chuti. V létě můžete do nápoje přidat nasekaný led. Recept od společnosti De´Longhi.
Café après – káva s chutí pomeranče
Potřebujete (na 4 porce):
- 110 ml silné kávy
- 1 l plnotučného mléka
- 100 g hořké čokolády
- 1 skořicovou tyčinku
- 1 vanilkový lusk
- nastrouhanou pomerančovou kůru
Postup: V rendlíku pozvolna přiveďte k varu mléko s kousky čokolády a skořicí. Vyškrábejte dužinu z vanilkového lusku. Do směsi s mlékem přimíchejte vanilkový lusk, dužinu, pomerančovou kůru a kávu. Takto nechte chvíli louhovat. Do předehřátých sklenic nalijte přecezenou směs a můžete podávat. Recept od společnosti Jura.
Mexická káva – vůně dálek a tequilly
Potřebujete (na 1 porci):
- 170 ml silné kávy
- 30 ml tequilly
- 30 ml kahluy (kávový likér s 20 % alkoholu, běžně k dostání)
- šlehačku
- kvalitní vanilkovou zmrzlinu
Postup: Do předehřáté sklenice nalijte kávu, přilijte tequillu a kahluu a důkladně promíchejte. Na závěr přidejte buď vanilkovou zmrzlinu, nebo šlehačku. Podle gurmánů je lepší, když je zmrzlina trochu rozteklá.
Kávové osvěžení – nic milovníky kávy neosvěží v létě víc než ledové variace jejich oblíbeného nápoje
Coffee Lassi – pochoutka až z Indie
Potřebujete (na 2 porce):
- 2 espressa (45 ml)
- 100 ml bílého jogurtu
- 40 ml vody s cukrem (smíchané 1:1)
- 4 kostky ledu
Postup: V šejkru protřepejte jogurt, oslazenou vodu a kostky ledu. Poté přilijte espresso a opět důkladně protřepejte, dokud nemá směs krémovou konzistenci. Nápoj pijte brčkem, nejlépe barevným, pro lepší letní náladu. Recept od společnosti Jura.
Frappé Cappuccino – pravá letní pohoda
Potřebujete (na 1 porci):
- 2 espressa (45 ml)
- 1 hrnek našlehané šlehačky
- 0,5 hrnku cukrového sirupu*
- 1 hrnek nasekaného ledu
Postup: Dejte do mixéru všechny suroviny a mixujte při maximální rychlosti asi 2 minuty. Vzniklý nápoj nalijte do sklenice a podávejte nejlépe nazdobený šlehačkou. Podle chuti můžete podávat také s na šlehačku nalitým karamelovým sirupem či nasypanou čokoládou. *V případě, že doma nemáte cukrový sirup, můžete použít oslazené espresso. Recept od společnosti De´Longhi.