Jednoduché recepty na zmrzlinu ze zmrzlinovače
Chcete vytvářet luxusní domácí zmrzliny? Jestliženo ano, je potřeba mít v kuchyni malého pomocníka. U nás naleznete zmrzlinovače různých značek i velikostí. Před tím, než si zmrzlinovač pořídíte, promyslete si, kolik zmrzliny jste schopni spotřebovat a jak velký zmrzlinovač je pro vás nejvhodnější. Chcete vědět, jak vytvoříte lahodnou zmrzlinu? Nechte se od nás inspirovat 4 recepty, které vás nikdy neomrzí.
Vanilková klasika
Co budete potřebovat:
→ 200 ml smetany ke šlehání
→ 150 ml mléka (nejlépe plnotučného)
→ cukr dle potřeby (můžete nahradit medem)
→ špetka soli
→ vanilkový lusk nebo extrakt
→ 2 žloutky
→ můžete přidat i nadrcené sušenky nebo čokoládu
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vydlabejte z něho semínka. Do hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte semínka, vanilkový lusk, cukr a špetku soli. Pozor, smetana by neměla přijít k varu, Až budou ingredience rozpuštěné, nechte směs vychladnout. Mezitím si do misky připravte 2 žloutky a zhruba po 30 minutách vyndejte z hrnce vanilkový lusk. Jakmile směs v hrnci vyhladne, přidejte 2 žloutky a znovu promíchejte. Směs nalijte do zmrzlinovače a postupujte dle pokynů výrobce. Až bude zmrzlina hotová, můžete vmíchat i sušenky nebo čokoládu.
Banánová a jednoduchá
Co budete potřebovat:
→ 500 g banánů
→ 200 ml smetany
→ cukr dle potřeby (můžete nahradit medem)
→ čokoláda na polití
Rozmixujte banány se smetanou a cukrem (nebo medem). Dejte si pozor na již uzrálé banány, které jsou již dostaečne sladké a není tedy třeba přidávat cukr. Jestliže máte banány méně zralé, přidejte i cukr. Před nalitím do zmrzlinovače dejte směs ještě na chvíli chladit do lednice. Až budete zmrzlinu podávat, můžete kopečky polít čokoládou a přidat kousky banánů na ozdobu.
Čokoládová zmrzlina
Co budete potřebovat:
→ 300 ml smetany ke šlehání
→ 200 ml mléka
→ kvalitní čokoládu s obsahem kakaa min. 60 %
→ 3 lžíce holandského kakaa
→ 100 g cukru krupice nebo dle potřeby (můžete nahradit medem)
→ 3 žloutky
V misce vyšlehejte žloutky a půlku smetany do zhoustnutí. Do směsy rovnoměrně vmíchejte holandské kakao. V hrnci zahřejte mléko, polovinu smetany a vmíchejte cukr. Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte žloutkovou směs a zahřívejte na středním plameni do zhoustnutí, zhruba 4–5 minut. Směs se nesmí vařit. Až směs zhoustne, přidejte čokoládu a nechte rozpustit. Čokoládovou směs nechte vychladit, můžete nechat v lednici i několik hodin. Až bude směs dostatečně studená, dejte ji do zmrzlinovače a postupujte dle pokynů výrobce.
Citrónový sorbet
Co budete potřebovat:
→ 2 větší citróny
→ 100 g cukru krystal
→ 300 ml vody
Nejprve si důkladně omyjte citróny a nastrouhejte citrónovou kůru. V hrnci svařte vodu s cukrem a 2 lžičkami nastrouhané citrónové kůry. Směs nechte vychladnout a mezitím vymačkejte z citrónů co nejvíc šťávy. Šťávu vlijte do vychladlé směsi, promíchejte a přeceďte přes jemné sítko. Nalijte do zmrzlinovače a nechte vymíchat sorbet do požadované konzistence.
Užijte si léto a přejeme dobrou chuť!