Jak vybrat kávovar
K přípravě vašeho oblíbeného nápoje již nestačí jen varná konvice. Abyste si vychutnali kávu i s těmi největšími detaily, je zapotřebí vybrat si správný kávovar. Je důležité si předem uvědomit, jaké kávě dáváte přednost. Zda upřednostňujete silná espressa, kávu s mlékem, překapávanou kávu nebo byste doma chtěli mít přístroj, který dokáže s pomocí kapslí vyčarovat kávové nápoje všeho druhu.
Pomůžeme vám s výběrem kávovaru tak, abyste nešlápli vedle. Položte si hned několik otázek. Kolik kávy denně vypijete? Kolik chcete do kávovaru investovat a jakou kávu máte nejraději? V naší nabídce naleznete výrobky od předních výrobců kávovarů, jakými jsou Jura, De´Longhi, Philips, Krups a mnoho dalších.
Kávovar na kapsle
Kapslové kávovary jsou trendem současné doby a jsou vhodné především do domácností. Jejich výhodou je, že pouze vložíte kapsli dle své chuti a během chvíle je váš oblíbený nápoj hotový. Mnoho značek nabízejících tyto přístroje rozšiřuje svůj sortiment nejen o kapsle se všemi možnými druhy kávy, ale také o čaje a čokoládové nápoje. I před samotnou koupí kapslového kávovaru si promyslete, jakou kávu pijete a kolik času chcete strávit její přípravou a jaká je dostupnost kapslí? Není kapsle jako kapsle a to samé platí i o kávovarech.
Funkce a výbava
Skutečná pěna – i dražší modely kapslových kávovarů mohou být vybavené nádobkou na mléko a funkcí přípravy mléčné pěny. To znamená, že už nejste odkázáni jen na sušené mléko v kapslích, ale můžete si připravit cappuccino jako v kavárně.
Indikátory – kapslové kávovary nepotřebují velký displej. Bohatě si vystačí s indikátory nahřátí vody.
Nádoba na vodu – při výběru myslete na celkovou kapacitu nádoby. Praktické také je, když je dobře viditelná, abyste měli stále přehled o množství vody. Na trhu jsou k dostání model s kapacitou nádržky na vodu cca od 0,5 l do 1,3 l.
Výhody
- Nízká pořizovací cena (přístroj lze sehnat i pod 1000 Kč)
- Kompaktní rozměry
- Dostupnost kapslí a jejich pestrá nabídka
- Rychlá příprava bez práce
Pákové kávovary
Mezi kávovými gurmány a odborníky jsou nejvíce oblíbené právě pákové kávovary. Během přípravy kávy jste pánem celého procesu pouze vy. Jste-li skutečným milovníkem tohoto aromatického nápoje a zároveň si chcete užít jeho přípravu krok za krokem, pak je pro vás tento typ ideální.
Funkce a výbava
Tlak – při výběru perfektního kávovaru dbejte především na tlak, který je přístroj schopný vytvořit. Na přípravu espressa je nutné dosáhnout tlaku minimálně 9 barů. Kávovary, které dosahují tlaku maximálně 3,5 baru, nemají čerpadlo a pravé espresso nezvládnou.
Mlýnek – některé modely jsou vybavené vlastním mlýnkem. Čerstvě namletá zrna jsou k přípravě kávy v pákovém kávovary nezbytností.
Výhody
- Vysoká kvalita připravovaného nápoje
- Celý proces přípravy kávy máte ve svých rukách a ovlivníte tak její vzhled i chuť
- Intenzivní aroma a chuť připravené kávy
- Unikátní design
Automatická espressa
Milovníci čerstvé kávy, kteří chtějí mít během chvilky připravený svůj oblíbený nápoj pouhým stiskem tlačítka jistě ocení automatická espressa. Pořizovací náklady jsou však mnohem vyšší než u výše zmíněných typů. Za vyšší cenu však získáte neocenitelného pomocníka s celou řadou funkcí a vychytávek.
Funkce a výbava
Zpěnění – stále ještě jsou na trhu modely, které nejsou vybaveny zpěňovací tryskou. Dbejte na to, aby jí vámi vybraný model měl.
Vyhřívání – většina typů automatických kávovarů je vybavena vyhřívanou deskou, na které si můžete před podáváním nahřát hrnek na kávu. Levnější verze těchto kávovarů však tento zlepšovák mít nemusí.
Nastavení – kávovary umožňují měnit nastavení téměř všech funkcí – silná či slabá káva, malá nebo velká. V případě nastavení velikosti kontrolujte také nastavení výšky výpustě kávy, abyste mohli použít šálky různých velikostí, vhodné pro určité druhy kávy (espressa).
Výhody
- Rychlá a pohodlná příprava
- Výběr z mnoha druhů kávy včetně nápojů s mlékem
- Velká variabilita osobního nastavení
- Automatické čisticí a proplachovací programy
- Velká variabilita osobního nastavení (intenzita, chuť, pěna, velikost)
Další varianty pro nenáročné
Pokud spotřebujete denně menší množství kávy a nechcete investovat do koupě kávovaru příliš mnoho peněz, jsou zde i méně finančně náročné varianty.
Aeropress – přišel na trh až v roce 2005, krátce před tím si ho nechal patentovat Američan Alan Adler. Přístroj si velmi rychlé získal oblibu v mnoha zemích. Díky použitému polykarbonátu je aeropress téměř nerozbitný a zároveň i velmi lehký. Jeho snadná údržba spolu s nízkou cenou ho řadí mezi nejoblíbenější kávovary kompaktní velikosti.
Jak funguje: Velkou roli při přípravě hraje vzduch, který filtruje kávu přes malý papírový filtr. I během krátké extrakce získáte velmi chutný nápoj. Aeropress však nedosahuje potřebných 9 barů, při kterých se vyrábí espresso.
French press – jeho historie spadá až na počátek 19. století. V té době byl znám také jako cafeolette, plongeur či jako cafeti re piston. Velkou výhodou tohoto přístroje je velmi snadná obsluha, při které však musíte dodržovat několik pravidel. Namletá káva by neměla být příliš jemná. Návod k použití máte přiložen u každého přístroje. Faktem však zůstává, že i začátečník zvládne přípravu během pár minut.
Jak funguje: French press je obvykle skleněná konvička s pístem uvnitř. Píst umožňuje oddělit finální nápoj od lógru, tedy sedliny na dně.
Moka konvice – hliníková konvička je celosvětově rozšířeným přístrojem na výrobu kávy a je tedy dost možné, že ji máte doma také. Káva z konvičky není silná jako oblíbené espresso, je však silnější než káva překapávaná.
Jak funguje: Pro samotnou kávu je příprava v konvici trochu nešetrná, neboť se káva hodně zahřívá. Extrakce kávy probíhá ve vroucí vodě, proto je její chuť jiná, než jste zvyklí. Do spodní části konvičky vlijete horkou vodu, do vrchní vsypete jemně až středně namletou kávu a následně k sobě obě části přišroubujete a necháte vařit. Doba přípravy by vám měla zabrat cca 5 minut.
Vakuum pot – také známý jako sifonový kávovar vznikl v polovině 30. let 19. století v Německu, kdy si tento druh kávovaru nechal patentovat pan Loeff z Berlína. Následně se roztrhl pytel s více či méně podobnými patenty. Dodnes připomíná příprava kávy z vakua potu čistou alchymii.
Jak funguje: Kávovar se skládá ze dvou skleněných nádob, které jsou spojeny trubicí a filtrem. Spodní nádoba se naplní vodou do 4/5 a poté se zahřeje. Pára stoupající trubicí vzhůru se po chvíli v horní nádobě smíchá s jemně namletou kávou. Po odebrání tepelného zdroje se pára opět změní na tekutinu. Mezitím vzniklo ve spodní části vakuum, které nasává přes filtr tekutinu zpět do spodní nádoby.