272 122 122 71 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

Jak vybrat fritovací hrnec

 

Do zlatova usmažené hranolky nebo řízek s křupavou strouhankou jsou pokrmy, na kterých si pochutnáte kdykoliv. Se správným fritovacím hrncem si i bez návštěvy fastfoodu můžete hranolky připravit doma a nemusí být nutně noční můrou vašeho cholesterolu. Poradíme vám, jak vybrat fritézu, aby odpovídala vašim požadavkům. Současná nabídka je nejen bohatá, ale můžete vybírat také z modelů, které ze smaženého jídla nedělají strašáka. Připraví ho zdravěji a tím zároveň boří mýty o nezdravém stravování z „friťáku“.

Před pořízením fritovacího hrnce si položte několik otázek, např. jak často a na co ho budete používat. Myslete také na to, pro kolik lidí budete vařit. Chcete jíst zdravěji nebo vám nevadí občas zahřešit oblíbeným langošem nebo smažákem?

Na čem si můžete doma s pomocí fritézy pochutnat? Pomůže vám s přípravou zeleniny od brambor až po cuketu. Vychutnáte si také koblížky, langoše či francouzské toasty. Vyzkoušejte také smažený hermelín, obalované mozzarellové tyčinky nebo různé druhy ryb, samozřejmostí je drůbež a gurmáni ocení krevety nebo kraby.


Druhy fritovacích hrnců

 
  1. Fritéze s topným tělesem ponořeným v oleji:

Jak již z názvu vyplývá, topné těleso je u tohoto typu fritéz ponořené přímo v oleji. Výhodou je, že ho můžete snadno vyjmout a vnitřní nádobu u většiny modelů umýt v myčce. Topné těleso ohřívá přímo olej, teplý olej stoupá vzhůru, a proto je pod tělesem chladnější.

  1. Fritéza se skrytým topným tělesem:

Toto je nejběžnější druh, který si pod slovem „friťák“ představí každý. Je to prostě klasika. Do nerezové či teflonové nádoby naplněné olejem vkládáme drátěný koš s potravinami. Výhodou tohoto typu je maximální využití vnitřního prostoru. Nádobu nelze vyjmout, protože se pod ní nachází topné těleso, což nepatrně zhoršuje její čištění. Na trhu jsou k dostání modely s objemem od 0,5 l oleje, ale seženete i na 4 l.

  1. Rotační fritéza:

Podstatou tohoto typu je nakloněný košík a výhodou až o 50 % nižší spotřeba oleje oproti výše zmíněným druhům. Drátěný košík se uvnitř fritézy točí dokola, a proto pokrmy stráví v oleji výrazně kratší dobu. Výsledný pokrm je příjemně křupavý a méně mastný. Můžete se setkat také s názvem robofritéza.

  1. Horkovzdušná fritéza:

Patří mezi nejzdravější fritézy. K přípravě svých oblíbených pokrmů potřebujete maximálně jednu lžíci oleje. K přípravě jídla využívá tento pomocník horký vzduch nikoliv horký olej, a proto ho často naleznete také pod názvem horkovzdušný hrnec. Velkou výhodou horkovzdušné fritézy je nejen zdravé vaření, ale také velmi snadná údržba. Navíc vám odpadá likvidace litrů oleje. Kromě fritování můžete navíc také restovat, péct i grilovat. Mírnou nevýhodou je delší příprava jídla oproti běžným olejovým fritézám.

  1. DOMO DO457FR – fritéza s ponořeným topným tělesem
  2. Concept FR 5000 – fritéza se skrytým topným tělesem
  3. De'Longhi FH 1163/1 – rotační fritéza
  4. ECG AF 3500 – horkovzdušná fritéza

 

 
                    

Jak vybírat

Cena -> kolik chcete investovat? Malé friťáky seženete od 500 Kč. Většinou se jedná o základní kompaktní modely na 0,5 – 1 l oleje, které jsou vhodné do dvoučlenných domácností. Za větší a nabušenější modely si připlatíte. Kvalitní fritézu seženete již kolem 1500 Kč a ty nejdražší se mohou pohybovat na hranici 5000 Kč.

Kapacita -> pro kolik lidí budete vařit? Kromě opravdu malých fritéz pro jednoho až dva strávníky s objemem 0,5 až 1 l oleje jsou k dostání také jejich větší varianty. Jejich pravým opakem jsou fritézy s více koši na několik litrů oleje. Můžete tak najednou připravit nejen řízky, ale i hranolky. Tyto modely jsou určené do početnějších domácností.

Použití -> už víte, nač fritovací hrnec využijete? Budete v něm často dělat hranolky nebo „smažáka“? Pak vám stačí menší model. Jestliže hodláte fritovat větší kusy masa, neváhejte a sáhněte po větším modelu.

Údržba -> co s přepáleným olejem a jak čistit vnitřní nádobu? U mnoha modelů musíte vzít celý hrnec a jednoduše z něj olej vylít. Tato starost odpadá u typů, které jsou vybavené praktickým systémem na vypouštění oleje. Když už fritézu vyprázdníte, je před vámi další těžký úkol. Vyčistit vnitřní nádobu. Na trhu naleznete modely s vyjímatelnou nádobou. Tam, kde je nádoba na pevno, vám nezbyde nic jiného, než vzít ubrousek a pečlivě vnitřek vytřít.

Bezpečnost -> díky jakým funkcím můžete být v klidu? Neocenitelnou funkcí je pojistka proti přehřátí, která hrnec vypne v případě mezní teploty oleje. Pokud máte děti, jistě oceníte, když fritéza zůstane i za provozu z vnějšku chladná. Za chladný vnější plášť vděčí fritézy kvalitnímu vícenásobnému odizolování.

Praktické funkce

Světelné indikátory – už i základní modely mají kontrolky informující o nahřívání a dosažení požadované teploty. Vyšší modely mají dokonce praktický indikátor výměny oleje.

Displej – vyšší řady fritéz disponují informačním displejem, díky němuž můžete snadno nastavit další funkce.

Automatické vypnutí - po uplynutí vámi nastavené doby se fritéza sama vypne.

Programy - dražší modely mají kromě základních variant k dispozici také speciální programy na konkrétní druhy potravin, u nichž je nastavena doba a teplota fritování. V jejich nabídce naleznete např. program konkrétně na brambory či na řízky.

Jak vyčistit fritovací hrnec – pár tipů, které oceníte

Ocet – tuto neocenitelnou pomůcku má doma každý. Ocet využijete nejen při vaření, ale i při péči o vaši domácnost. Pokud tedy máte ve fritovacím hrnci příliš ztuhlých nečistot, stačí jediné. Do 2 litrů vody nalijte asi půl sklenice octa a vzniklou směs nalijte do fritézy (množství přizpůsobte kapacitě vnitřní nádoby). V nádobě však nechte dostatek místa, abyste mohli dolít horkou vodou. Takto nechte asi 30 minut působit a poté tekutinu vylijte. Následně stačí už jen mastnotu setřít hadříkem.

Trocha námahy – někdy prostě nezbývá nic jiného, než z fritézy olej vylít a následně špachtlí oškrábat. Pokud je vnitřek teflonový, použijte špachtli dřevěnou, umělohmotnou či teflonovou, abyste nádobu nezničili.

Voda a čisticí prostředek – jednoduché řešení představuje čisticí prostředek v kombinaci s vodou. Doporučujeme vždy postupovat dle návodu na konkrétním přípravku, abyste byli s výsledkem spokojeni a zároveň nedošlo k poškození spotřebiče.

Zbavte se mastnoty – na trhu jsou k dostání přímo přípravky určené k odstranění mastnoty. Velmi účinné jsou pak ty, jež obsahují pomerančový olej, který dobře zabírá na zatuhlý rostlinný olej. Odmašťovače jsou také ideální na kritická místa, z nichž se mastnota hůře odstraňuje. Vyčistíte jimi např. držadla, madla a víko fritézy. Počítejte s tím, že prostředek musíte nechat pár minut působit, zbytky pak už jen odstraníte houbičkou.