272 122 122 71 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

Jak vybrat domácí pekárnu chleba

Domácí pekárna na chleba

Domácí pečení nejen chleba

Jednou z nesporných výhod domácích pekáren je, že nemusíte špinit žádné nádobí – všechny ingredience stačí pouze nasypat do formy a pekárna se poté o vše postará za vás. Díky ní navíc také výrazně ušetříte, protože domácí pečivo vás vyjde často levněji, než pečivo zakoupené v obchodě a kromě jiného přesně víte, co všechno obsahuje.

Chléb z domácí pekárny chutná i vypadá lépe než ten kupovaný. Křupavou kůrku, kterou znáte z běžného kupovaného chleba, najdete na vrchní části chlebu upečeném v domácí pekárně. Vzhledem k tomu, že se těsto po všech stranách přímo dotýká pečicí formy, je na ostatních stranách chleba kůrka tenčí a jemnější.

Fantazii se meze nekladou

Kromě pečiva se v pekárně dají připravit i různé druhy moučníků, džem, mléčná rýže a dokonce i sekaná. V obchodě lze zakoupit různé druhy připravených směsí, do kterých stačí pouze přidat tekutinu. Pokud rádi experimentujete, můžete si do směsi na chleba přidat své oblíbené koření, ořechy, semínka a pro ozvláštnění i barvivo – například šťávu z červené řepy nebo kurkumu. Pečivo tak získá zajímavý barevný nádech. Na trhu lze najít například i speciální směsi pro výrobu bezlepkového chleba. Můžete se také nechat inspirovat recepty, kterých je zejména na internetu celá řada.

A jak na správný výběr pekárny? Stačí se řídit podle několika základních pravidel, které vám správný výběr usnadní, abyste měli pekárnu přímo na míru.

Sekaná z domácí pekárny

Velikost pekárny a programy

Jedním z hlavních faktorů je velikost. Ne každá kuchyně disponuje prostorem pro pekárnu na dvoukilový chleba. Pokud ji chcete umístit pod linku, je třeba také myslet na to, že zde je třeba mít dostatek místa pro otevření víka. Vybírejte také podle počtu osob, pro které se bude péct. Můžete najít takové pekárny, které upečou i 500 g těžký chleba, což se hodí zejména do domácností o jednom či dvou členech. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální pekárna pro 1200 a 1300gramový chleba.

Zvažte, zda budete péct jen chléb nebo i jiné potraviny – tomu by také měla odpovídat programová nabídka pekárny. Není pravidlem, že čím více programů, tím lépe. Některé pekárny nabízejí spousty programů, které jsou určeny pro různé druhy chlebů, s jinými si můžete připravit bezlepkové směsi, těsto na pizzu nebo pečivo z kypřicího prášku. Ne všechny pekárny mají v nabídce bezlepkový program, ten se však dá nahradit speciálním rychlým programem, s nímž se dočkáte stejných výsledků jako s klasickým bezlepkovým programem.

Domácí pekárna

Ovládání a funce

Neméně důležitým prvkem je typ ovládání. Většina pekáren disponuje dotykovými tlačítky, některé se ovládají pomocí dotykových displejů.

Prakticky u všech pekáren naleznete šikovnou funkci odloženého startu, se kterou si můžete nastavit požadovaný čas pečení. Díky této skvělé vychytávce budete mít při každé snídani připravené čerstvě upečené pečivo, aniž byste museli chodit do obchodu. Ne u všech pekáren je však vhodné pečení přes noc, a to kvůli jejich vyšší hlučnosti při provozu. Specialitou některých pekáren bývá také funkce propečení kůrky, aby byl chleba upečený přesně podle vaší chuti.

Kromě užitečných funkcí bývají pekárny vybaveny různým příslušenstvím, mezi nějž patří například dvojitá pečicí forma, speciální formy na bagetky nebo i dávkovač semínek. Záleží pouze na tom, jak moc budete pekárnu využívat. Čím vyšší bude četnost používání, tím lepší bude mít k dispozici pekárnu s bohatým vybavením.

Pečicí formy

Pečicí formy do pekáren se vyrábějí ze tří druhů materiálu – teflon, keramika a nerez. Faktem je, že teflon a keramika tvoří horní vrstvu formy, zatímco zbytek je vyrobený z lehkých slitin.

Teflonové formy jsou nejčastějším typem. Jedním z plusů je, že se z nich chléb lehce vyklápí. Kromě jiného se také velice snadno udržují. Pekárny s teflonovými formami jsou také nejlevnější. Jejich nevýhodou je nižší odolnost vůči poškrábání – proto pokud rádi pečete například chleby se semínky, poohlédněte se raději po odolnější keramické formě, která se vyznačuje delší životností. Dále jsou zde nerezové formy, které jsou, stejně jako formy keramické, vysoce odolné a rovněž se vyznačují dlouhou životností. Jediným rizikem je zde připečení chleba. Poslední dva typy mají již o něco vyšší pořizovací cenu, která se oproti teflonovým formám může vyšplhat až o několik set korun výše.

ECG pekárna na chleba

Výkon

Co se týče příkonu pekárny – ten při výběru nehraje nijak velkou roli, protože pekárna při svém provozu nepracuje celou dobu na plný výkon. Průměrná spotřeba energie pro upečení jednoho chleba je od 0,2 do 0,5 kWh.

Rozdíly u domácích pekáren jsou i v počtu hnětacích háků – na trhu naleznete pekárny s jedním nebo se dvěma. Hnětací háky se musejí po každém pečení vyndat, takže ve chlebu zanechají otvor. Některé háky se však dají sklopit, takže se tolik nezapečou do těsta. Pekárny se dvěma háky pečou spíše na šířku – chleba má tvar kvádru. Druhý typ s jedním hákem peče chleba ve tvaru krychle. Pro časté pečení je ideální koupit pekárnu se dvěma hnětacími háky.

Údržba

Pravidelná údržba je základ u každého domácího spotřebiče a ani pekárny nejsou výjimkou. K jejich čištění stačí použít navlhčený hadřík. Pokud se ve formě nacházejí nějaké odolnější nečistoty, můžete do ní vlít teplou vodu s trochou čisticího prostředku a nechat ji působit – maximum je však půl hodiny. Tento způsob čištění by se neměl používat nijak často, aby nedošlo k poškození těsnění ve spodní části formy.

Design

Dalším důležitým prvkem je také vzhled výrobku, protože jej jistě budete chtít sladit se zbytkem interiéru vaší kuchyně. Můžete vybírat mezi pekárnami v různých barevných provedeních. Kromě barvy se pekárny samozřejmě liší také tvarem – v nabídce najdete modely nejrůznějších tvarů a velikostí.

Vychutnejte si každé ráno čerstvé domácí pečivo

Jak je vidět, jsou domácí pekárny perfektními všestrannými pomocníky, které vám v kuchyni ušetří spoustu času. Nechte si svůj domov provonět vůní čerstvého domácího pečiva z vlastní pekárny.

čerstvé pečivo z domácí pekárny

15 programů, 2 hnětací háky, max. hmotnost chleba 1600 g, volba stupně propečení kůrky, LCD displej, odložený start až 15 hodin, forma s nepřilnavým...
1 290 Kč
domácí pekárna • 12 automatických programů • příkon 850 W • odložený start • LCD displej • udržování teploty po dopečení • program pro bezlepkové...
3 999 Kč
domácí pekárna • 12 automatických programů • příkon 550 W • 1 hnětací hák • odložený start až 13 h • LCD displej • udržování teploty po dopečení •...
2 109 Kč
Související kategorie
Související produkty
ECG PCB 815 ECG PCB 815
1 290 Kč
ECG PCB 82120 ECG PCB 82120
1 990 Kč
ETA Delicca II 7149 90030 ETA Delicca II 7149 90030
3 999 Kč