Jak uvařit rýži v troubě nebo v rýžovaru, aby chutnala jako z restaurace
Rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy, a to nejen u jídel asijské kuchyně. Je chutná a zároveň zdravá, takže jí nepohrdnou ani zatvrzelí dietáři. Ne každý ji ale umí správně uvařit. Právě proto, že je rýže na první dojem náročná na přípravu, jsme si zvykli kupovat tu ve varných sáčcích. Při její přípravě sice nejde nic zkazit, ale zároveň také nejde dosáhnout takové chuťové kvality, jakou znáte z přílohové rýže v asijských restauracích. Pokud právě tuto voňavou a načechranou rýži také milujete, zkuste ji připravit v troubě nebo speciálním rýžovaru.
Jak je důležité vybrat správnou rýži
Rýže je po celém světě údajně až 8 000 druhů. Ty všechny se ale rozdělují na dva základní podtypy: dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýži. Kulatozrnná rýže má buclatá, krátká zrníčka a je vhodná spíše na přípravu italských krémových rizot, rýžových kaší nebo sushi. Jako příloha se právě proto hodí lépe druhý typ, tedy dlouhozrnná rýže. Ta má užší, protáhlá a špičatá zrníčka, která se během přípravy neslepují. Pro přípravu v troubě nebo rýžovaru si vyberte dlouhozrnnou rýži Basmati nebo Jasmínovou rýži.
Společný první krok
Oběma typům přípravy – tedy v troubě i rýžovaru – předchází první krok, a tím je důkladné propláchnutí rýže pod proudem vody. Rýži proplachujte tak dlouho, dokud nebude odtékající voda úplně čirá. Tento krok je důležitý ze dvou důvodů: zbavíte rýži případných pozůstatků pesticidů a herbicidů, kterými mohla být ošetřena během skladování, a také jí zajistíte její sypkost.
Vaření rýže v troubě
Příprava rýže v troubě je jednoduchá. Vyžaduje pouze trochu času a schopnost v pravý moment rýži zkontrolovat. Jako nádobu je nejlepší použít skleněnou zapékací misku, jelikož tak budete lépe vidět správnou výšku vody nad rýží.
- Předehřejte si troubu: horkovzdušnou na asi 200 °C, elektrickou na přibližně 220 °C
- Propláchnutou rýži umístěte do zapékací misky a zalijte vodou. Na jeden díl rýže je zapotřebí 1,5 až 2 díly vody.
- Do výsledné směsi vložte celou oloupanou cibuli a pár kapek olivového oleje.
- Přikryjte zapékací misku víkem a v troubě duste cca 30 – 35 minut.
Příprava rýže v rýžovaru
Rýžovary jsou speciální hrnce s dvojitou stěnou, které vám připraví chutnou a načechranou rýži úplně bez starostí. Vám stačí pouze umístit do něj propláchnutou rýži a zalít ji vodou, opět v poměru 1 : 1,5 – 2. Pak už jen rýžovar zapnete a nemusíte se vůbec o nic starat. Hrnec se totiž v pravou chvíli sám vypne a ještě k tomu dokáže rýži udržovat chutnou a sypkou i dalších několik hodin.
Vzbudili jsme u vás chuť na lahodnou specialitku s rýží, uvařenou přímo u vás doma? Když víte, jak je to snadné, není důvod si ji odpírat!