Jak udělat extra křupavé domácí hranolky?
Kdo by nemiloval ty hříšně dobré zlatavé zázraky? Jestli zrovna nemáte po ruce jejich osvědčený zdroj nebo jste se rozhodli, že to konečně jednou zkusíte sami, máme pro vás recept. Předem však varujeme – jsou vysoce návykové!
Nejlépe se na přípravu dokonalých hranolek hodí brambory s vysokým obsahem škrobu – Američan by použil pravděpodobně odrůdu Russet, my zůstaneme u obecného označení varného typu C. Ostatní brambory mají v sobě více vody, což by vedlo k nežádoucímu výsledku v podobě rozmáčených hranolek bez pověstné křupavosti.
Brambory nyní oloupeme a nakrájíme na hranolky (pro dosažení rovnoměrného usmažení se pokuste zachovat víceméně stejnou šířku u všech kousků), poté namočíme do studené vody a necháme je cca 30 minut napospas svému osudu. Následně je slijeme a řádně několikrát propláchneme, abychom je zbavili přebytečného škrobu a při smažení se neslepovaly. Pak je důkladně osušte, aby v horkém oleji neprskaly.
Rozpalte olej v hrnci nebo ve fritéze na cca 150 °C a opatrně vložte hranolky. Nepřehánějte to s množstvím, aby příliš neklesla teplota oleje. V této první fázi nechceme hranolky osmažit úplně, postačí jim chvilka, aby jemně zezlátly, ale nezhnědly. Po předsmažení je vyjměte z oleje cedníkem nebo košíkem z fritézy, nechte je na papírových utěrkách okapat a zcela zchladnout.
Nyní přichází finální fáze – opět rozpalte olej, tentokrát však na maximum (cca 180-190 °C) a opět vložte hranolky (při vetším množství po částech). Nechte je zezlátnout do požadované barvy, osušte, osolte a hned podávejte. Vsadíme se, že nezbyde ani jedna!