9 skvělých receptů pro multifunkční hrnec
K čemu slouží multifunkční hrnecVaření s moderním pomocníkem v podobě multifunkčního hrnce je skutečně hračka. I bez kuchařky v něm připravíte své oblíbené pokrmy. Nejenže vám ušetří hodně času, ale také vám ušetří spoustu místa v kuchyni. Zastane totiž práci hned několika spotřebičů. Můžete v něm nejen vařit, ale také ohřívat, dusit, smažit, fritovat, vařit v páře, vyrábět jogurt či marmeládu, využít funkci pomalého vaření a poslouží vám také jako rýžovar. V naší nabídce naleznete také modely, které mají nadstandardní funkci tlakového vaření. Společně se značkou ECG jsme pro vás připravili 9 chutných receptů pro váš multifunkční hrnec. Každý model má totiž nejen přednastavené programy, ale také možnost manuálního nastavení teploty, způsobu ohřevu a doby ohřevu. V naší kuchařce naleznete nejen recepty šité na míru multifunkčnímu tlakovému hrnci ECG MHT 1660 Pressione. Připravit je můžete v jakémkoliv multifunkčním hrnci. |
Frittata – italská omeleta podle vašeho gusta |
Suroviny:
|
Postup: Zvolte program Smažení (Fry) a na kapce oleje lehce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou slaninu a papriku, promíchejte a smažte asi ještě 5 minut. Mezitím v misce rozšlehejte vejce s kapkou mléka a přidejte sůl a pepř. Stopněte smažení a nastavte variantu Vaření (Boil). Vlijte do hrnce vejce, promíchejte, posypte nakrájenou cibulkou a zavřete víko. Nechte jídlo ještě asi 7 minut vařit. Na závěr posypte parmezánem. Jídlo lze z hrnce snadno vyklopit. Můžete podávat i zastudena a dle chuti zkoušet různé suroviny – rajčata, sýr, chilli, olivy, špenát, petrželka, pažitka atd. Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MH 910 Delizioso, lze připravit v jakémkoliv modelu s programy Vaření a Smažení. |
Hrachová polévka – nasytí a zahřeje |
|
Suroviny:
|
Postup: Do hrnce vložte omytá uzená žebra, nakrájenou zeleninu a zalijte vodou. Uzavřete víko, zvolte program Polévka (Soup) na 30 minut, tlakový ventil nastavte do polohy „uzavřeno“ a stiskněte START. Po ukončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko a případně dokořeňte dle chuti. Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Polévka a s možností využití tlaku. |
Hovězí guláš – poctivý, jako od babičky |
Suroviny:
|
Postup: 1. Program Smažení (Fry) - 10 minut Zapněte hrnec na program Smažení (Fry) a nastavte teplotu 180 °C. Rozehřejte tuk, přidejte cibuli a restujte do lehce zlatohnědé barvy, až zesklovatí. Přisypte papriku, promíchejte a chvilku orestujte. Přidejte maso nakrájené na větší kostky, nechte zatáhnout, osolte, opepřete mletým pepřem, přidejte majoránku, rajčatové pyré, promíchejte a přidejte vývar nebo vodu (případně s bujónem). Poté funkci program ukončete stisknutím tlačítka Cancel. 2. Program Multicook (vlastní nastavení) - 60 minut Zapněte hrnec na program Multicook, nastavte teplotu 160 °C a čas zvolte 60 minut. Uzavřete víko a nastavte tlakový ventil do polohy „uzavřeno“. Po skončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko, promíchejte, ochutnejte a případně ještě dochuťte dle potřeby. Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Multicook a s možností využití tlaku. |
Jahodová marmeláda – sladké zdravé pohlazení |
Suroviny:
|
Postup: Do nádoby vložte nakrájené jahody. Každou vrstvu jahod rovnoměrně posypte cukrem. Ocukrované ovoce nechte odležet 4 hodiny. Pak přidejte kyselinu citronovou a zahušťovadlo. Uzavřete víko, nastavte program Marmeláda (Jam) na 1 hodinu, tlakový ventil do polohy „otevřeno“ a stiskněte START. |
Zeleninové rizoto s tuňákem – zážitek pro gurmány |
|
Suroviny:
|
Postup: Rýži propláchněte a v hrnci smíchejte s nakrájenými kousky ryby a ostatními očištěnými a nakrájenými přísadami. Uzavřete víko a regulátor tlaku nastavte do polohy „zavřeno“, zvolte program Rýže (Rice), nastavte čas na 20 minut a stiskněte START. Po ukončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko a případně dokořeňte dle chuti. Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Rýže a s možností využití tlaku. |
„Segedín” – jak si ho pamatujeme z dětství |
Suroviny:
|
Postup: Do hrnce vložte na kostky nakrájené maso, přiměřeně osolte, přisypte celý pepř, pálivou a sladkou papriku, bobkový list, hladkou mouku a nadrobno pokrájenou cibuli. Poté přilijte studený vývar a nepropláchnuté zelí. Nebojte se vlít i vodu ze zelí. Jestliže máte raději sladší variantu, můžete přidat i 2 lžičky moučkového cukru. Vše důkladně promíchejte a půl práce je za vámi. Nastavte program Pomalé vaření (Slow cook) na 8 hodin a už se nemusíte o nic starat. Asi hodinu před skončením programu dle potřeby dosolte a přidejte zakysanou smetanu, kterou nezapomeňte pořádně rozmíchat. |
Bešamel – kvalitní základ omáček |
|
Suroviny:
|
Postup: Do hrnce nalijte mléko a přidejte máslo a mouku a důkladně promíchejte. Aktivujte program Multicook a nastavte teplotu na 95 °C a dobu na 10 minut. Tento pokrm vařte za občasného míchaní s otevřeným víkem! Přibližně 5 minut před koncem programu přidejte muškátový oříšek a dle chuti sůl a pepř. Za občasného míchání nechte doběhnout program do konce. Ani bešamelová omáčka není taková věda, jak se může na první pohled zdát. Bešamel je základní světlá omáčka. Právě z ní připravíte vynikající hořčičnou omáčkou. Lze dochutit různými bylinkami a kořením. Skvěle se hodí k masu a k těstovinám a používá se také do krémových polévek z hub či zeleniny. |
Vepřové se sýrem – dobrou chuť |
Suroviny:
|
Postup: Vepřové steaky o výšce asi 1 cm osolte a opepřete. Nakrájejte si brambory na plátky, nastrouhejte sýr a pokrájejte houby na kousky. Do nádoby nalijte olej a na dno dejte plátky masa. Na maso poklaďte zbylé ingredience. Zavřete víko a nastavte program Smažení (Fry) na 15 minut. Za čtvrt hodinky máte hotovo. V případě potřeby přidejte ještě pár minut navíc. |