272 122 122 71 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

9 skvělých receptů pro multifunkční hrnec

multifunkční hrnec

K čemu slouží multifunkční hrnec

Vaření s moderním pomocníkem v podobě multifunkčního hrnce je skutečně hračka. I bez kuchařky v něm připravíte své oblíbené pokrmy. Nejenže vám ušetří hodně času, ale také vám ušetří spoustu místa v kuchyni. Zastane totiž práci hned několika spotřebičů. Můžete v něm nejen vařit, ale také ohřívat, dusit, smažit, fritovat, vařit v páře, vyrábět jogurt či marmeládu, využít funkci pomalého vaření a poslouží vám také jako rýžovar. V naší nabídce naleznete také modely, které mají nadstandardní funkci tlakového vaření.

Společně se značkou ECG jsme pro vás připravili 9 chutných receptů pro váš multifunkční hrnec. Každý model má totiž nejen přednastavené programy, ale také možnost manuálního nastavení teploty, způsobu ohřevu a doby ohřevu. V naší kuchařce naleznete nejen recepty šité na míru multifunkčnímu tlakovému hrnci ECG MHT 1660 Pressione. Připravit je můžete v jakémkoliv multifunkčním hrnci.

 

Jídlo

Frittata – italská omeleta podle vašeho gusta

italská omeleta

 

Suroviny:
  • 4–5 vajec
  • 1 střední cibule
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 40 g parmezánu
  • Mléko
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Rostlinný olej

 

Postup:

Zvolte program Smažení (Fry) a na kapce oleje lehce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.  Přidejte nakrájenou slaninu a papriku, promíchejte a smažte asi ještě 5 minut. Mezitím v misce rozšlehejte vejce s kapkou mléka a přidejte sůl a pepř. Stopněte smažení a nastavte variantu Vaření (Boil). Vlijte do hrnce vejce, promíchejte, posypte nakrájenou cibulkou a zavřete víko. Nechte jídlo ještě asi 7 minut vařit. Na závěr posypte parmezánem.  Jídlo lze z hrnce snadno vyklopit. Můžete podávat i zastudena a dle chuti zkoušet různé suroviny – rajčata, sýr, chilli, olivy, špenát, petrželka, pažitka atd.

Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MH 910 Delizioso, lze připravit v jakémkoliv modelu s programy Vaření a Smažení.


Hrachová polévka – nasytí a zahřeje

 

Suroviny:

  • ½ kg uzených žeber
  • 150 g hrachu
  • 50 g brambor 
  • 150 g mrkve
  • 10 g cibule 
  • 1,5 l vody
  • Sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Do hrnce vložte omytá uzená žebra, nakrájenou zeleninu a zalijte vodou. Uzavřete víko, zvolte program Polévka (Soup) na 30 minut, tlakový ventil nastavte do polohy „uzavřeno“ a stiskněte START. Po ukončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko a případně dokořeňte dle chuti.

Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Polévka a s možností využití tlaku.


Hovězí guláš – poctivý, jako od babičky

hovězí guláš

 

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa, nejlépe z kližky nebo plece 
  • 800 g cibule, nasekané nadrobno 
  • 200 g cibule, nakrájené na půlkolečka (na ozdobení) 
  • 500 ml rajčatového pyré nebo dva protlaky 
  • cca 500 ml hovězího vývaru nebo vody (případně s hovězím bujónem) 
  • Rostlinný olej nebo sádlo na osmažení cibulky 
  • Sůl, pepř, uzená červená paprika, sušená nebo čerstvá majoránka, chilli na dochucení

 

Postup:

1. Program Smažení (Fry) - 10 minut

Zapněte hrnec na program Smažení (Fry) a nastavte teplotu 180 °C. Rozehřejte tuk, přidejte cibuli a restujte do lehce zlatohnědé barvy, až zesklovatí.  Přisypte papriku, promíchejte a chvilku orestujte. Přidejte maso nakrájené na větší kostky, nechte zatáhnout, osolte, opepřete mletým pepřem, přidejte majoránku, rajčatové pyré, promíchejte a přidejte vývar nebo vodu (případně s bujónem). Poté funkci program ukončete stisknutím tlačítka Cancel.

2. Program Multicook (vlastní nastavení) - 60 minut

Zapněte hrnec na program Multicook, nastavte teplotu 160 °C a čas zvolte 60 minut.  Uzavřete víko a nastavte tlakový ventil do polohy „uzavřeno“. Po skončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko, promíchejte, ochutnejte a případně ještě dochuťte dle potřeby.

Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Multicook a s možností využití tlaku.


Jahodová marmeláda – sladké zdravé pohlazení

jahodová marmeláda

 

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých jahod 
  • ½ kg cukru krystal, krupice nebo třtinový cukr
  • 8 g kyseliny citronové v prášku nebo 125 ml citronové šťávy 
  • 2 lžičky Agar zahušťovadlo (přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas)

 

Postup:

Do nádoby vložte nakrájené jahody. Každou vrstvu jahod rovnoměrně posypte cukrem. Ocukrované ovoce nechte odležet 4 hodiny. Pak přidejte kyselinu citronovou a zahušťovadlo.  Uzavřete víko, nastavte program Marmeláda (Jam) na 1 hodinu, tlakový ventil do polohy „otevřeno“ a stiskněte START.


Zeleninové rizoto s tuňákem – zážitek pro gurmány

 

Suroviny:

  • 500 g filet z tuňáka
  • 500 g rýže
  • 200 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 100 g papriky
  • Rostlinný olej
  • 100 g černých oliv
  • 700 ml vody
  • Sůl, pepř a koření dle chuti

 

 

Postup:

Rýži propláchněte a v hrnci smíchejte s nakrájenými kousky ryby a ostatními očištěnými a nakrájenými přísadami. Uzavřete víko a regulátor tlaku nastavte do polohy „zavřeno“, zvolte program Rýže (Rice), nastavte čas na 20 minut a stiskněte START. Po ukončení programu opatrně upusťte páru z hrnce, otevřete víko a případně dokořeňte dle chuti.

Pozn.: Vyzkoušeno v ECG MHT 1660 Pressione, lze připravit v jakémkoliv tlakovém multifunkčním hrnci s programem Rýže a s možností využití tlaku.


„Segedín” – jak si ho pamatujeme z dětství

segedínský guláš

 

Suroviny:

  • 1 kg vepřové plece
  • 200 ml vepřového vývaru
  • 350 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 0,5 lžíce mleté pálivé papriky
  • 3 ks bobkového listu
  • 7 kuliček celého pepře
  • 250 g kysaná smetana
  • Sůl a cukr moučka dle chuti

 

Postup:

Do hrnce vložte na kostky nakrájené maso, přiměřeně osolte, přisypte celý pepř, pálivou a sladkou papriku, bobkový list, hladkou mouku a nadrobno pokrájenou cibuli. Poté přilijte studený vývar a nepropláchnuté zelí. Nebojte se vlít i vodu ze zelí. Jestliže máte raději sladší variantu, můžete přidat i 2 lžičky moučkového cukru. Vše důkladně promíchejte a půl práce je za vámi. Nastavte program Pomalé vaření (Slow cook) na 8 hodin a už se nemusíte o nic starat.

Asi hodinu před skončením programu dle potřeby dosolte a přidejte zakysanou smetanu, kterou nezapomeňte pořádně rozmíchat.


Bešamel – kvalitní základ omáček

 

Suroviny:

  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 6 g mletého muškátového oříšku
  • 600 ml mléka
  • Sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Do hrnce nalijte mléko a přidejte máslo a mouku a důkladně promíchejte. Aktivujte program Multicook a nastavte teplotu na 95 °C a dobu na 10 minut. Tento pokrm vařte za občasného míchaní s otevřeným víkem! Přibližně 5 minut před koncem programu přidejte muškátový oříšek a dle chuti sůl a pepř. Za občasného míchání nechte doběhnout program do konce.  Ani bešamelová omáčka není taková věda, jak se může na první pohled zdát.

Bešamel je základní světlá omáčka. Právě z ní připravíte vynikající hořčičnou omáčkou. Lze dochutit různými bylinkami a kořením. Skvěle se hodí k masu a k těstovinám a používá se také do krémových polévek z hub či zeleniny.


Vepřové se sýrem – dobrou chuť

vepřové maso se sýrem

 

Suroviny:

  • 300 g vepřového masa (2 plátky)
  • 80 g brambor
  • 80 g tvrdého sýra
  • 50 g hub
  • 20 ml oleje
  • Sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Vepřové steaky o výšce asi 1 cm osolte a opepřete. Nakrájejte si brambory na plátky, nastrouhejte sýr a pokrájejte houby na kousky. Do nádoby nalijte olej a na dno dejte plátky masa. Na maso poklaďte zbylé ingredience. Zavřete víko a nastavte program Smažení (Fry) na 15 minut. Za čtvrt hodinky máte hotovo. V případě potřeby přidejte ještě pár minut navíc.


Související kategorie
Související produkty
Tesla EliteCook K70 Tesla EliteCook K70
2 999 Kč
Tefal FR 495070 Tefal FR 495070
2 239 Kč